Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior Photography, CityscapeGreen Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior photography, cityscape, windowsGreen Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior Photography, CityscapeGreen Valley Art Center / Scenic Architecture Office - Interior Photography, Facade+ 42

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior photography, cityscape, windows
© ZY Architectural Photography

Text description provided by the architects. The Green Valley Art Center is at the northeast end of Xuhui CBD Central Park, located east of Shanghai South Railway Station. It is designed with the vision of exploring a dynamic experience of multiple interactions for public art activities. This mega-truss structure landmark provides continuous and seamless interior and exterior ground spaces for the park. The elevated ramp gallery connects different functional areas at different heights, stimulating independent participation and dynamic communication through events.

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior Photography, Cityscape
© ZY Architectural Photography

The building is located on the east side of the site to stay away from the area occupied by the One subway line and the elevated freeway. From a technical point of view, this layout reduces the complexity of construction and avoids the risk of foundation settlement that could be caused by elevated metro lines and highways. From an urbanistic point of view, it maintains the integrity of the greenbelt on the west side of the site, making the building a center of art surrounded by greenery. A landscaped avenue – which winds its way from Shanghai’s South Station business district with Metro Line 1 below – is the backbone of Xuhui CBD Central Park. From this landscape axis, we extend a three-dimensional pedestrian circulation that crosses the interior and exterior of the building and becomes the organizer of the landscape, the structural space and the architectural form.

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior Photography, Cityscape
© ZY Architectural Photography

The park is dominated by a continuous grassy slope covered with diverse tree species. The landscaped avenue passes through a gently sloping forest and reaches the northeast end of an amphitheater surrounded by architecture and landscape. As a pedestrian node connecting Shanghai South Station and Xujiahui, this amphitheater reinforces the publicity of the art center and becomes the starting point of the landscape avenue. Due to the opening of the outdoor theater, audiences from all directions of the park can freely watch or participate in outdoor performances performed in the amphitheater, where people can also enter the lobby of the building.

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior photography, windows, cityscape
© ZY Architectural Photography

The main body of the building is a triangular truss structure that rises and falls. The truss is only supported by three points: the V-shaped steel columns at the southwest and northeast corners and a concrete core at the southeast corner. The trusses extend for 50 to 60 meters in an east-west direction, which achieves the transparency of the hall and ensures the continuity of the interior and exterior spaces. The internal circulation starting from the hall extends this continuity to all the spaces of the building. The ramp gallery with a gentle slope of 1:12 is arranged in a circular fashion along the outer boundary of the building, providing artists with exhibition spaces with strong orientation and new creative possibilities. Visitors can choose a downward or opposite direction to the tour route and will feel a changing and varied spatial experience during the tour.

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Exterior Photography, Cityscape
© ZY Architectural Photography
Green Valley Art Center / Scenic Architecture Office - Interior Photography, Facade
© ZY Architectural Photography

Surrounded by the ramp gallery is the 500-seat conference room with a restaurant above and a multi-purpose hall and cafe downstairs. The floor slope of the conference hall is complemented by four anti-buckling brackets, which dig into the floor at the southeast corner along two sides, providing lateral force support for the whole building and forming a unique V-shaped auditorium. Press conferences in the lobby, art events in the ramp gallery, and TED talks or small performances in the conference room can form a functional complementation and business expansion social with catering in the large space. This functional and social interactivity extends to the ramp roof garden above the ramp gallery: the roof garden is accessible from the catwalk at the northeast end of the exhibition hall or the elevator at the southeast corner. Take a walk or have a cocktail party on such a sloping and looping terrace, people will be immersed in the open cityscape and can admire the beautiful new skyline of the South Station business district. Thanks to a pedestrian path, these various activities are connected by continuous spaces, which make the building an interactive experience.

Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Image 33 of 42
functional analysis
Green Valley Art Center / Scenic Architecture Office - Exterior Photography, Fence, Facade
© ZY Architectural Photography
Green Valley Art Center / Scenic Architecture Office - Interior Photography, Stairs, Windows, Column, Handrail
© ZY Architectural Photography

Architecture is a trinity in space, structure and form. The lattice structure that composes the main and secondary circulation spaces, and the transparent atrium between them, faithfully reflect the interior experience and also naturally form the distinctive appearance of the art center. As the ramp gallery rises, one corner of the triangular volume rises in the southeast corner of the park and points toward Xujiahui along the elevated Humin Expressway, much like an “artistic weather vane “. We hope that this traffic-oriented structure can not only provide a landmark for Shanghai South Railway Station area, but also stimulate the vitality of cultural exchanges with a rich dynamic spatial experience, presenting the spiritual connotation of a public art center.

Green Valley Art Center / Scenic Architecture Office - Interior Photography, Stairs
© ZY Architectural Photography
Green Valley Art Center / Office of Scenic Architecture - Interior Photography
© ZY Architectural Photography